Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Απάντηση σε αναγνώστες σχετικά με το καθεστώς πρόσληψης στα προγράμματα Stage

Μετά την δημοσίευση θεμάτων για τους συμβασιούχους της Καρδίτσας σε προγράμματα Stage είχα διάλογο με αρκετούς από εσάς… Είτε προσωπικά, είτε μέσω email και chat rooms, δεν ήταν λίγοι αυτοί που μου εξέφρασαν την αντίρρηση τους για την συμπαράστασή μου στους Stagers του Νομού.

Μερικοί, ιδιαίτερα καυστικοί, μου είπαν πως όλα καλώς γίνονται μιας που όλοι οι Stagers είμαστε «γαλάζια παιδιά» και με βουλευτές και λοιπούς γνωστούς παρακάμψαμε τις διαδικασίες και «βολευτήκαμε». Τα ρέστα πρέπει να τα ζητήσουμε από τους βουλευτές μας και την Νέα Δημοκρατία!

Εξαρτάται φυσικά πως θεωρεί ο καθένας μας τον όρο «βόλεμα» μιας που δεν νομίζω ότι η απάντηση ισοδυναμεί με 18 μήνες ανασφάλιστη εργασία με 500 ευρώ το μήνα και με την ημερομηνία απόλυσης αναγραμμένη ευδιάκριτα και σε εμφανές σημείο της σύμβασης…

Πάντα σε φιλικό τόνο θα ήθελα να απαντήσω στους αναγνώστες μου όπως άλλωστε είχα υποσχεθεί σε παλαιότερο σχόλιο εδώ μέσα. Τουλάχιστον δύο από εσάς σας γνωρίζω προσωπικά χρόνια… Φυσικά η απάντηση θα ολοκληρωθεί με απάντηση απευθείας στους κυβερνώντες πολιτικούς και τους όποιους εκπροσώπους της κυβέρνησης που ίσως τύχει να διαβάσουν αυτές τις γραμμές.

Δεδομένου λοιπόν ότι είμαι και εγώ ένας Stager (και σύντομα άνεργος και ίσως απλήρωτος) θα σας απαντήσω πάντα με προσωπικά κριτήρια και βασιζόμενος στην δική μου σύμβαση.

Κρατάω λοιπόν την σύμβαση (με χέρι χαλαρό) και αντιγράφω:

Αντικείμενο του παρόντος Συμφωνητικού και σύμφωνα με την με αριθμ. 15030/434/4-5-2009 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 844/Β/6-5-2009), αποτελεί η υλοποίηση του προγράμματος Stage σε Υπηρεσίες και Φορείς του Δημοσίου, του Ευρύτερου Δημοσίου Τομέα και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω του οποίου ο/η Συμβαλλόμενος/η θα αποκτήσει εργασιακή εμπειρία στο γνωστικό του αντικείμενο και σύμφωνα με τις ανάγκες των Υπηρεσιών και Φορέων του Δημοσίου, του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για διάστημα δεκαοκτώ (18) μηνών και σε θέση που θα παρέχει ο Φορέας Υλοποίησης, υπό τους παρακάτω όρους και συμφωνίες:

Άρθρο 1

Στα πλαίσια του ανωτέρω προγράμματος Stage ο Φορέας Υλοποίησης αναλαμβάνει την υποχρέωση να τοποθετήσει τον/ην Συμβαλλόμενος/η για το χρονικό διάστημα των δεκαοκτώ (18) μηνών, προκειμένου αυτός/η να αποκτήσει εργασιακή εμπειρία. Η ακριβής θέση εργασιακής εμπειρίας (φορέας, τμήμα, διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ), τα στοιχεία του Υπευθύνου του προγράμματος παρατίθενται αναλυτικά στο συνημμένο «Φύλλο Συμπληρωματικών Στοιχείων Θέσης Άσκησης» (Έντυπο Α), που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του συμφωνητικού.

Άρθρο 2

Ο/Η Συμβαλλόμενος/η αποδέχεται την τοποθέτηση σε θέση προς απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, σύμφωνα με τον σκοπό του παρόντος Συμφωνητικού και αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξασκηθεί με συνέπεια και να επιδείξει επιμέλεια τόσο στην θεωρητική και πρακτική εξοικείωση με το εργασιακό περιβάλλον, διάρκεια ενός (1) μηνός, όσο και στην τοποθέτησή του/ης σε συγκεκριμένη θέση σχετική με τον τομέα της ειδίκευσης του/ης για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας διάρκειας δεκαεπτά (17) μηνών.

Άρθρου 3 (πρώτη γραμμή)

Το παρόν είναι συμφωνητικό απόκτησης εργασιακής εμπειρίας συνολικής διάρκειας δεκαοκτώ (18) μηνών.

Άρθρο 5

Αν ο Συμβαλλόμενος/η δεν προσκομίσει το αργότερο εντός είκοσι (20) ημερών από την τοποθέτησή του στην Τ.Υ. Προγραμμάτων Stage στην Κηφισιά, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (αντίγραφο ταυτότητας διπλής όψεως, πρωτότυπη κάρτα ανεργίας, τίτλος σπουδών) και, εφόσον μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών προκύψει ότι δεν πληρούνται μία ή περισσότερες προϋποθέσεις, η Υπηρεσία θα προβεί στην διακοπή του Συμφωνητικού Συνεργασίας.


Από τα παραπάνω βγάζουμε 3 βασικά συμπεράσματα….

1. Από το 15030/434/4-5-2009 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 844/Β/6-5-2009) καταλαβαίνουμε πως κάθε άλλο παρά μυστική είναι η σύμβαση και σίγουρα καμία σχέση δεν έχει με την προεκλογική περίοδο.

Την ΦΕΚ 844/Β/6-5-2009 θα την διαβάσετε εδώ:
(από την σελίδα του Εθνικού Τυπογραφείου www.et.gr)
http://www.et.gr/view_publication/2009/2/844/svg/1?form.submitted=True


2. Σαν κριτήρια για την επιλογή τόσο τη δική μου όσο και των υπολοίπων, χρειάστηκε να προσκομίσουμε τίτλο σπουδών και φωτοαντίγραφο της κάρτας ανεργίας.

Τι περισσότερο λοιπόν πρέπει να παρουσιάσει ένας απόφοιτος ΙΕΚ που είναι επίσημα ένας άνεργος εδώ και 9 μήνες;

(Σημείωση: Υπάρχουν συνάδελφοι συμβασιούχοι που είναι κοντά άνεργοι κοντά στα 3 χρόνια!)


3. Τόσο στην αρχική παράγραφο όσο και στα 4 άρθρα που ακολουθούν γίνεται εμφανέστατα ξεκάθαρο πως πρόκειται για πρόγραμμα μαθητείας και πρακτική εργασία, όχι για δουλειά. Ο συμβασιούχος είναι μαθητής.

ΓΙΑΤΙ λοιπόν κύριοι να μην αναγνωρίζονται επίσημα οι 17+1 μήνες μάθησης –πρακτικής του συμβασιούχου;


Να κάνω εδώ κατανοητό πως στα Stage βρίσκονται άνθρωποι όλων των κομματικών αποχρώσεων και δεν είναι όλοι «γαλάζια παιδιά». Έστω κι έτσι όμως, πρέπει να υπάρχουν σοβαρά κριτήρια για τις πράξεις της κυβέρνησης και όχι οι πολιτικές πεποιθήσεις των συμβασιούχων.

Αν η κυβέρνηση πράττει με γνώμονα το τι ψηφίζουν οι συμβασιούχοι τότε έχουμε να κάνουμε με πολιτική δίωξη, κάτι που η χώρα μας έχει να βιώσει αρκετές δεκαετίες και σίγουρα δεν εκφράζει την σύγχρονη Ελλάδα.


Και συνεχίζω με το άρθρο 6 (πρώτη γραμμή)

Ο Ο.Α.Ε.Δ. θα είναι ο Υπεύθυνος Φορέας για την υλοποίηση, διαχείριση, έλεγχο και γενική επίβλεψη της εκτέλεσης του προγράμματος, τόσο σε σχέση με τον/την Συμβαλλόμενο/η και την πορεία του καθ’ όλο το χρόνο της εξάσκησής του όσο και σε σχέση με τον Φορέα Υλοποίησης.

Και ολοκληρώνω με το

Άρθρο 7

Ο υπεύθυνος Φορέας θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη διαδικασία παρακολούθησης και ελέγχου εκτέλεσης του προγράμματος μέσω των υπαλλήλων ελεγκτών του και σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 2/34255/0022/6-6-2001 Κ.Υ.Α. Ο Φορέας Υλοποίησης υποχρεούται να συνεργάζεται απολύτως και να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια και ενημέρωση προς τους ως άνω ελεγκτές υπαλλήλους. Επίσης ο ελεγχόμενος υποχρεούται να τηρεί τα αποδεικτικά έγγραφα και στοιχεία για (3) τρία χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος.


Από τα άρθρα 5, 6 και 7 γίνεται κατανοητό πως είναι υποχρέωση δική μου να παρουσιάσω τα δικαιολογητικά και είναι υποχρέωση του Φορέα να τα ελέγξει. Κάπου στα κεντρικά του Ο.Α.Ε.Δ. υπάρχει ειδικό κλιμάκιο που πληρώνεται για αυτή τη δουλειά.

Παρ’ όλα αυτά όμως, σύμφωνα με ορισμένους αναγνώστες φταίω και πάλι εγώ, ο ανώνυμος συμβασιούχος.


Τέλος διαβάζουμε στο

Άρθρο 8

Οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ του Ο.Α.Ε.Δ. και του Φορέα Υλοποίησης ή του/ης ασκούμενου/ης θα επιλύεται από Επιτροπή που θα οριστεί με απόφαση του Διοικητή του Ο.Α.Ε.Δ. Το Συμφωνητικό αυτό συντάχθηκε σε τρία (3) αντίγραφα μεταξύ του Ο.Α.Ε.Δ., του φορέα και του/ης συμβαλλόμενου/ης. Από τα αντίγραφα: δίνεται στον φορέα, 1 στο συμβαλλόμενο/η και 1 αποστέλλεται στην Τεχνική Γραμματεία του STAGE για την παρακολούθηση του προγράμματος.

Λίγο πιο κάτω υπάρχουν (σε κάθε σύμβαση Stage) μαζί με την υπογραφή του Συμβαλλόμενου και άλλες 2 υπογραφές. Μία του Υπεύθυνου Φορέα (Ο.Α.Ε.Δ.) και μία του Φορέα Υλοποίησης.
Και ενώ βλέπουμε ότι υπάρχει ολόκληρος μηχανισμός ελέγχου και οργάνωσης πίσω από την κάθε σύμβαση, άνθρωποι που πληρώνονται για αυτή τη δουλειά, από αυτούς κανείς και ποτέ δεν πρόκειται να ζητήσει τα ρέστα. Τη νύφη θα την πληρώσει για άλλη μία φορά ο αδύναμος κρίκος, δηλαδή εγώ και μερικές χιλιάδες άλλοι σαν εμένα.

Η επίσημη άποψη της κυβέρνησης λοιπόν είναι ότι όχι μόνο δεν φταίνε οι υπεύθυνοι του Ο.Α.Ε.Δ. αλλά οι άνεργοι που προκειμένου να μην παραμείνουν στην ανεργία δέχτηκαν κακήν κακώς την πρώτη δουλειά που τους παρουσιάστηκε!


Σίγουρα σε μερικούς από εσάς δεν αρέσει που κατηγορώ την κυβέρνηση.

Όμως πρέπει κι εσείς να καταλάβετε πως δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ (με 10.5 μονάδες διαφορά από την εν διάλυση Νέα Δημοκρατία) να φοβάται να αποδώσει δικαιοσύνη και να προστατεύει τους υπαίτιους – υπεύθυνους.

Δε γίνεται η κυβέρνηση, αντί να πάρει κεφάλια πολιτικών και χαρτογιακάδων καρεκλοκένταυρων, μέσω του Εκπρόσωπου Τύπου να τσουβαλιάζει επίσημα χιλιάδες κόσμο ως κομματόσκυλα ενώ λίγες ώρες μετά (το κερασάκι στην τούρτα) ο Πάγκαλος να τους αποκαλεί δημοσίως «πορτοφολάδες».

Για την κατάσταση της σημερινής οικονομίας στην Ελλάδα δεν φταίω ούτε εγώ ούτε οι υπόλοιποι συμβασιούχοι. Εμείς την δουλειά μας την κάνουμε σωστά. Αυτοί που δεν κάνουνε σωστά την δουλειά τους είναι οι πολιτικοί.

Αν ψάχνουν για ένοχο, να τον ψάξουν αλλού.

Εγώ και μερικές χιλιάδες άλλοι έχουμε υπογράψει σύμβαση με το Ελληνικό Δημόσιο και έχουμε ήδη δουλέψει 2 μήνες.

Μπορούν αν θέλουν στην κυβέρνηση να παρακρατήσουν τα δεδουλευμένα (έχουν και το μαχαίρι και το καρπούζι) αλλά σίγουρα δεν μπορούν να μας πείσουν ότι έχουν δίκιο.

Επίσημα μαζική ακύρωση συμβάσεων και παρακράτηση δεδουλευμένων από το Δημόσιο σε ιδιώτες δεν έχει γίνει ποτέ και πουθενά.

Ούτε στο Πακιστάν… Ούτε στην Ζιμπάμπουε…

Άλλη μια Ελληνική παγκόσμια πρωτοτυπία!

Το παρόν κείμενο θα μπορούσε ίσως να αποτελεί απόσπασμα βιβλίου με τίτλο:

«Τακτικές πιστολά στην Ελλάδα του 21ου Αιώνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου