Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

Ίδια συνταγή…για τους ίδιους: Είναι η λύση (;)

Με αφορμή τα μέτρα για την οικονομία...


Ίδια συνταγή…για τους ίδιους: Είναι η λύση (;)



Του Νικ.Καλιακούδα,
Οικονομολόγου, μέλους του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καρδίτσας



Η γνωστή συνταγή που ακολουθείται, σε περιόδους οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης, είναι η συμπίεση των μικρομεσαίων εισοδημάτων. Μια συνταγή εύκολη, και ως σύλληψη και ως εφαρμογή. Όμως η μέθοδος της αφαίμαξης των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων δεν έχει αποτελέσματα σε μια μικρού μεγέθους οικονομία, όπως η δική μας, αν δεν συνοδευθεί με πολιτικές αναπτυξιακού χαρακτήρα που μεσοπρόθεσμα δίνουν διέξοδο στο πρόβλημα (αύξηση της απασχόλησης, μείωση της ανεργίας, προσαρμογή των εισοδημάτων και της αγοραστικής δύναμης κλπ). Οι γνωστοί πελάτες και τα συνήθη υποζύγια (εργαζόμενοι) του φορολογικού συστήματος δεν έχουν απεριόριστες δυνατότητες. Αν δεν περιορισθεί το διαρθρωτικό πρόβλημα της φοροδιαφυγής και δεν εφαρμοσθεί η προοδευτική φορολόγηση, θα επιβεβαιωθεί για άλλη μια φορά η αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και θα δοκιμαστεί, για τελευταία ίσως φορά, η κοινωνική συνοχή.

Από μόνα τους τα μέτρα περιορισμού των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων αποτελούν μια μονεταριστική αντίληψη για την οικονομία, που δε δίνει προοπτική στο τόπο. Και αυτό, γιατί το οικονομικό μέγεθος της χώρας είναι πολύ περιορισμένο, δεν υπάρχει δηλαδή πλατιά παραγωγική βάση που να δημιουργεί μεγάλο πλούτο και μάλιστα τέτοιας ποιότητας, που να μπορεί να ανταπεξέλθει στο «άγριο» ανταγωνισμό της παγκοσμιοποίησης των αγορών. Τα λίγα δηλαδή προϊόντα που παράγει η χώρα μας δεν μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στην εσωτερική αγορά. Πολλά ξένα καταναλωτικά προϊόντα, και ιδίως γερμανικά, έχουν κατακλύσει της αγορές μας. Με καμιά χώρα της ευρωζώνης η Ελλάδα δεν έχει θετικό εμπορικό ισοζύγιο. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια, ότι η χώρα μας εισάγει για τις ανάγκες της, περισσότερο πλούτο, απ’ όσο παράγει. Καταναλώνει δηλαδή περισσότερο, πέρα και πάνω από τις δυνατότητές της. Αυτό έχει ως συνέπεια να καταφεύγει σε υπερβολικό δανεισμό, με σκοπό να χρηματοδοτεί τα ελλείμματά της (έλλειμμα ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, έλλειμμα επί του ΑΕΠ, αναχρηματοδότηση του χρέους της κ.α.). Το γεγονός αυτό δείχνει μια οικονομία που ασθενεί βαριά. Μια τέτοια οικονομία, σε περίοδο κρίσης, δεν μπορεί να αναπτύξει ανάλογα αντανακλαστικά για να μπορεί να περάσει αλώβητη, χωρίς εσωτερικούς κλυδωνισμούς και κοινωνικά μέτωπα.

Βασικές αξίες που μπορούν να αποτελέσουν πλεονέκτημα για τη χώρα, αυτή την δύσκολη περίοδο, είναι:

  • η ανάπτυξη του τουριστικού και ναυτιλιακού προϊόντος, τα οποία στις καλές περιόδους, αποτέλεσαν την «αιχμή του δόρατος»
  • η αγροτική οικονομία με τα ποιοτικά της στοιχεία, τον χαρακτήρα της αειφορίας και της οικολογικής διάστασης, που μπορεί να αναπτύξει στα προϊόντα της.
  • μέσα από την διαχείριση πρότυπων διατροφικών μοντέλων (Μεσογειακή διατροφή κλπ), μπορεί να προωθήσει επίσης, τα ποιοτικά της τρόφιμα
  • η πράσινη ενέργεια και το περιβάλλον, τομείς που μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μερίδιο του πλούτου της χώρας, εφόσον οργανωθούν με σύγχρονα εργαλεία.


Αυτά απαιτούν μια νέα στροφή του μοντέλου ανάπτυξης, με την προώθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης και των μεγάλων αλλαγών σε όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής, χωρίς συμβιβασμούς και ιδιοτελείς σκοπούς. Πρέπει να απελευθερωθούν οι νεωτερικές παραγωγικές και υγιείς οικονομικές δυνάμεις της χώρας, οι οποίες χωρίς εμπόδια και γραφειοκρατικές «τρικλοποδιές», να δημιουργήσουν νέα οικονομικά γεγονότα, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί η ενεργητικότητα των νέων, να αυξηθεί η απασχόληση και να παραχθεί νέος πλούτος στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου