Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Αχελώος: Έργο ζωής για την περιοχή μας.... ή ευκαιρία για δημόσιες σχέσεις;;;

του Απόστολου Ξυδιά
Δημ. Σύμβουλου Δήμου Καρδίτσας,
Πρόεδρο ΔΗ.Κ.Ε.Κ. - ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ Α.Ε.- Ο.Τ.Α.


O Αχελώος ή Ασπροπόταμος, είναι ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδος. Πηγάζει στην Ήπειρο, στις νότιες πλαγιές του όρους Περιστέρι και συγκεκριμένα στη νότια Πίνδο, διασχίζει τον κάμπο του Αγρινίου και αφού διανύει μια διαδρομή περίπου 200 χλμ. Χύνεται στον Πατραϊκό κόλπο και στη συνέχεια στο Ιόνιο.

Θεωρείται ο πλουσιότερος σε νερά γηγενής ποταμός στην Ελλάδα και για τους αρχαίους Έλληνες ο Αχελώος ήταν ο πατέρας όλων των ρεόντων υδάτων μιας και η ρίζα της λέξης «Αχ» σημαίνει «πολύ νερό», την δε ονομασία του σε Ασπροπόταμο, την οφείλει στην λευκή λάσπη (άργιλο) που μεταφέρει.

Σύμφωνα με στοιχεία, η λεκάνη απορροής του καλύπτει έκταση 5.572 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το ύψος της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης είναι 1.620 mm, η δε μέση απορροή του εκτιμάται 7.800 Χ m3 νερού, από τα οποία νερά του ποταμού αρδεύονται, περί τα 370.000 στρέμματα γεωργικής γης.

Ο Αχελώος τροφοδοτείται από τα νερά πολλών ρεμάτων και ποταμών μερικοί των οποίων, Άσπρος, Λεπενίτσα, Ξεροπλατάνια, Κομναίτικο, Βακαριώτη, Βασαλάκ, Κούτσουρο, Καλή Πηγή, Βατακιάδα, Πλατανιάς, Αγραφιώτη, Μέγδοβα, Ζαμπατορέματος, Ίναχο, που διαβρώνουν το έδαφος της Ευρυτανίας και μέσω της διώρυγας Διμήκου, δέχεται πλεονάζοντα νερά από τις λίμνες Τριχωνίδας και Λυσιμαχίας.

Οι αλλοιώσεις που έχει υποστεί ο Αχελώος πολλές και ουσιαστικές και αυτό συνέβη από την κατασκευή των 4 υδροηλεκτρικών φραγμάτων, με σκοπό την παραγωγή ενέργειας, Κρεμαστών, Καστρακίου, Ταυρωπού και Στράτου, αλλά και την άρδευση άλλων περιοχών, όπως της Μεσοχώρας και Συκιάς, απ’ όπου και προβλέπεται να γίνει η εκτροπή μέσω σήραγγας νερού προς την Θεσσαλία.

Για τον Αχελώο και για το τεράστιο σημασίας έργο το οποίο κατάντησε γεφύρι της Άρτας και όχι μόνο, πραγματοποιήθηκε ημερίδα την περασμένη Κυριακή στην πόλη μας, με πολλούς αξιόλογους καλεσμένους.

Βουλευτές, Νομάρχες, Δήμαρχοι, Καθηγητές Πανεπιστημίων με γνώση και με σημαντικές εργασίες σχετικά με το έργο του Αχελώου, καθηγητές που η διοργανώτρια Τ.Ε.Δ.Κ. Νομού Καρδίτσας κάλεσε για να μας παρουσιάσουν τις εργασίες τους, να μας εκθέσουν την επιστημονική τους άποψη.

Αν τώρα κάπου ξέφυγε από τους διοργανωτές το πρωτόκολλο και τον λόγο είχαν υπέρ του δέοντος άλλοι εκτός των επιστημόνων και οι καθ’ ην αρμόδιοι δηλαδή, αυτοί για τους οποίους πολλοί συμπολίτες μας συμμετείχαν και περίμεναν να τους ακούσουν μίλησαν λιγότερο, ίσως και να μην απασχολεί τους διοργανωτές.

Ακόμη, αν κάποιος θελήσει να δει την ημερίδα από άλλη πλευρά, αυτής της πραγματικής ουσίας του όλου θέματος, της πανελλαδικής δημοσιοποίησης της απόλυτα σωστής θέσης όλης της Θεσσαλίας για το έργο ζωής του Αχελώου, θα παρατηρήσει την απουσία μεγάλων τηλεοπτικών ΜΜΕ και εφημερίδων του κέντρου.

Θα παρατηρήσει ακόμη και την απουσία αντίστοιχων Υπουργών, οι οποίοι θα πρέπει να πάψουν να εμπαίζουν μια ολόκληρη περιοχή της πατρίδας μας και από τις πλέον παραγωγικές, έχοντας άλλη άποψη το πρωί και άλλη το βράδυ.

Το έργο του Αχελώου δεν θα ολοκληρωθεί με ημερίδες, με επικοινωνιακές και δημοσιοσχετίστικες εκδηλώσεις, δεν θα ολοκληρωθεί με ανούσιες κορώνες του κάθε πολιτικού, του κάθε αυτοδιοικητικού παράγοντα.

Επιβάλλεται συνεχής αγώνας ουσίας όλων των Θεσσαλών, εδώ και τώρα δέσμευση παραίτησης, όλων των Βουλευτών, όλων των Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβουλίων της Θεσσαλίας, στην περίπτωση που το έργο ματαιωθεί.

Απόστολος Ξυδιάς
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Καρδίτσας
Πρόεδρος ΔΗ.Κ.Ε.Κ. - ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ Α.Ε.- Ο.Τ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου