Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

ΙΚΕΑ και Τοπική Αγορά




Πριν από αρκετούς μήνες, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Καρδίτσας και άλλους φορείς του νομού μας, δημιούργησαν ένα μικρό ενημερωτικό έντυπο σε με προσπάθεια να στηρίξουν την τοπική αγορά και να σώσουν πολλούς συμπολίτες μας (επιχειρηματίες και μη) από οικονομικά προβλήματα, τέκνα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης της εποχής μας.

Πράξη αξιέπαινη. Ανθρωπιστικού χαρακτήρα θα έλεγα….

(Μπορείτε να το διαβάσετε σε ηλεκτρονική μορφή εδώ http://www.karditsa.gr/userfiles/TOPIKI_AGORA_prospekt.pdf)

Η μπροσούρα εκείνη σκοπό είχε να μιλήσει κατευθείαν στην συνείδηση των πολιτών ώστε να δημιουργηθεί ένας οικονομικός κλοιός και τα χρήματά να παραμείνουν στην αγορά της Καρδίτσας, να καταναλωθούν εσωτερικά και μακροπρόθεσμα να ωφελήσουν τον ίδιο τον πολίτη που επέλεξε την τοπική αγορά.

Με πολύ λίγα λόγια, όπως λέει και ο λαός:

«βόηθα με να σε βοηθώ, να ανεβούμε το βουνό…»


Πίσω στο σήμερα…


Αυτές τις μέρες μάθαμε όλοι για το νέο κατάστημα ΙΚΕΑ Θεσσαλίας που άνοιξε στην Λάρισα.

Λίγο πολύ όλοι γνωρίζετε πως πρόκειται για τον γνωστό πολυεθνικό τιτάνα στον χώρο του εμπορίου επίπλου που μας έρχεται από την Σουηδία…

Αυτά που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε είναι πχ

Ότι ο χώρος άνοιξε μια ημέρα νωρίτερα μόνο για δημοσιογράφους και την επόμενη για το ευρύ κοινό. Έξυπνο τρικ μάρκετινγκ, δεν μπορείτε να πείτε…

Ότι ακόμη και ο πρέσβης, όχι αυτός που μας κακομαθαίνει με τα σοκολατάκια, αλλά ο πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα, επιστρατεύτηκε για να δώσει κύρος σε αυτό το γεγονός – να μας θυμίσει από πια χώρα είναι αυτή η τράπεζα.

Ότι τα ΙΚΕΑ όπως και τα Lidl (και δυο τρεις άλλοι εμπορικοί κολοσσοί) δεν πουλάνε τίποτα ελληνικό και στέλνουν τα χρήματα που εισπράττουν κάθε εβδομάδα στο εξωτερικό, συντηρώντας ξένα νοικοκυριά.

Ας μην γίνω κουραστικός.

Εκτός από το μεροκάματο που δίνουν σε μια ομάδα συνανθρώπων μας, δεν νομίζω πως υπάρχει κάτι άλλο θετικό και δεν βλέπω το λόγο γιατί πρέπει να πανηγυρίζουμε αυτό το γεγονός.

Το κατάστημα αυτό πρόκειται να γίνει μόνιμος εφιάλτης στις οικογένειες που ζουν από την βιομηχανία επίπλου στην Θεσσαλία.

Ο τοπικός τύπος για άλλη μία φορά έδωσε ρεσιτάλ υποκρισίας, με διαφημιστικού τύπου άρθρα, με έβαλε στον πειρασμό να σκεφτώ πως οι αρθρογράφοι αντέγραψαν τα διαφημιστικά φυλλάδια, χωρίς καν να μπούνε στον κόπο να αλλάξουν ελαφρώς τα κείμενα.

Είναι οι ίδιοι αρθρογράφοι που κατά καιρούς γράφουν (και θα γράφουν) άρθρα στις εφημερίδες για τα προνόμια της σχολής Σχεδιασμού Επίπλου που φιλοξενεί η Καρδίτσα.

Είναι οι ίδιοι αρθρογράφοι που αύριο θα δίνουν συγχαρητήρια στις νέες και τους νέους που αποφοίτησαν από αυτή τη σχολή…

Θα τους εύχονται καλές επιτυχίες και καλές σταδιοδρομίες…


Σήμερα όμως τι θα πούνε στους φοιτητές της ΣΤΕΞ;

Μάλλον θα τους πούνε για τα 18.500 τμ του ΙΚΕΑ, τις 50 αίθουσες, τα 7.500 προϊόντα κλπ κλπ…

Λίγος σεβασμός δεν βλάπτει...

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ

    ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΜΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ,ΕΠΙ ΠΤΥΧΙΟ ΚΑΙ ΟΦΕΙΛΩ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ ΝΑ ΠΑΡΩ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΠΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ.
    ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕ 200-300 ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΕΡΑ,ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ.Η ΣΧΟΛΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ (ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ Η ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ) ΑΛΛΑ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΤΟΜΑ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΙΚΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΣΟ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ.ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΑ,ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΛΕΡΝΑΙΕΣ ΥΔΡΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΣΑΝ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΕΣ ΜΥΓΕΣ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΦΥΛΛΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΟΛΟΣΣΩΝ...Ο ΑΠΟΤΕΡΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ(ΗΘΙΚΩΝ,ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ,ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΤΛ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ)
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ ΕΣΕΙΣ ΕΜΕΙΣ ΕΓΩ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΙΚΡΑ ΛΙΘΑΡΑΚΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΙΧΟΣ ΠΟΥ ΥΨΩΝΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΛΑΚΩΣΕΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ,ΣΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ,ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ ΔΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΚΑΙ "ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟΥΣ ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ" ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ...
    Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΤΟΥ.ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΠΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ.ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΑΣ ΣΑΝ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΗ ΦΩΝΗ.
    ΒΑΣΙΛΗΣ Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή