Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Η νομολογία για την μοριοδότηση εμπειρίας (Stage)

Η παρακάτω επιστολή δημοσιεύθηκε στο www.diorismos.gr
Πηγή: http://www.diorismos.gr/Dpages/vima/viewarticle.php?vid=1192


Η νομολογία για τη μοριοδότηση εμπειρίας

<Επιστολή>

Ηράκλειο, 20-10-2009

Με αφορμή επιστολές αναγνωστών σας, οι οποίοι λογικό είναι να μην γνωρίζουν την νομολογία που αφορά την μοριοδότηση της εμπειρίας που διανύθηκε στον δημόσιο τομέα και ως εκ τούτου παραπληροφορούνται και παρασύρονται από συγκεκριμένα Μ.Μ.Ε. και μερίδα του ηλεκτρονικού τύπου, που σκοπό έχουν παράξουν προπαγάνδα και να προιδεάσουν αρνητικά την κοινή γνώμη όσον αφορά τα Προγράμματα Απόκτησης εργασιακής Εμπειρίας (STAGE), βαφτίζοντας την συγκεκριμένη προσαύξηση ως «αποκλειστικό προνόμιο» των συμμετεχόντων στα Προγράμματα αυτά, εξυπηρετώντας με αυτό τον τρόπο συγκεκριμένα συμφέροντα, σας παραπέμπω στον Ν.3320/2005 "Ρυθμίσεις Θεμάτων για το προσωπικό του Δημοσίου και των νομικών προσώπων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των Ο.Τ.Α., στο άρθρο 2, το οποίο τροποποιήθηκε από το άρθρο 11 παρ. 3 του Ν.3613/2007, ο οποίος αναφέρει ότι:

Εμπειρία με δικαίωμα προσαύξησης κατά 50%

«Ως εμπειρία, για την οποία ο υποψήφιος δικαιούται προσαύξηση του κριτηρίου αυτού, νοείται η εμπειρία που αποκτήθηκε σε καθήκοντα της ίδιας ή παρεμφερούς ειδικότητας με αυτά της προκηρυσσόμενης θέσης, εφόσον αυτή έχει αποκτηθεί στις κατωτέρω περιπτώσεις:

i) Σε υπηρεσίες του Δημοσίου, σε Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α. πρώτου ή δεύτερου βαθμού, σε Ν.Π.Ι.Δ. του δημόσιου τομέατης παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994, όπως ισχύει, ή σε φορείς της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 2527/1997.

ii) Ένεκα συμμετοχής σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους ή συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία υλοποιούνται στους Ο.Τ.Α., δυνάμει προγραμματικών συμβάσεων ή κοινών υπουργικών αποφάσεων, μέσω δημοτικών ή κοινοτικών επιχειρήσεων ή ανωνύμων εταιρειών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο χρόνος εμπειρίας για την εφαρμογή της ανωτέρω προσαύξησης πρέπει να είναι, αθροιστικά, ίσος ή μεγαλύτερος των είκοσι τεσσάρων (24) μηνών και να έχει πραγματοποιηθεί κατά τη χρονική περίοδο από 1.1.1990 έως και την ημερομηνία έκδοσης της εκάστοτε προκήρυξης του Α.Σ.Ε.Π»
Άλλωστε το Α.Σ.Ε.Π. επισημαίνει ότι:

«Ως εργασία που έχει διανυθεί στο Δημόσιο Τομέα, η οποία δικαιολογεί την προσαύξηση των μονάδων εμπειρίας θεωρείται επίσης:

- Η απασχόληση κατά τη διάρκεια της Στρατιωτικής Θητείας.

- Η συμμετοχή σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (STAGE) του ΟΑΕΔ.

- Η απασχόληση με Σύμβαση Εργου σε φορείς του Δημοσίου.»

Οπότε, όσοι υποστηρίζουν ότι η προσαύξηση των μορίων της εμπειρίας κατά 50%, θεσπίστηκε για να βοηθήσει αποκλειστικά τους συμμετέχοντες σε προγράμματα stage να μπουν στο δημόσιο ή δεν έχουν ενημερωθεί σωστά ή το κάνουν εκ του πονηρού, μιας και αφορά συνολικά 300.000 συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, ωρομίσθιους, εργαζόμενους με συμβάσεις έργου, απασχολούμενους κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας και εργαζόμενους με τα προγραμματα stage. Μην ξεχνάτε ότι το 2005, οπότε και ο ανωτέρω νόμος τέθηκε σε εφαρμογή, μπόρεσαν να επιδοτησουν την εμπειρία τους χιλιάδες συμβασιούχοι όμηροι του καθεστώτος του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του Π.Δ. 164/2004, ώστε να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου και επέτυχαν την μονιμοποίησή τους μέσω προκηρύξεων του Α.Σ.ΕΠ..

Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με ειδική μοριοδότηση και με κλειστό διαγωνισμό του Α.Σ.Ε.Π. τακτοποιήθηκαν και οι συμβασιούχοι όμηροι των Κ.Ε.Π.. Υπάρχουν και πολλές άλλες περιπτώσεις με τις οποίες τακτοποιήθηκαν εκκρεμότητες του ΠΑΣΟΚ με τον συγκεκριμένο νόμο.

Εύλογα λοιπόν αναρωτιέται κανείς: Γιατί ο Πρόεδρος του Α.Σ.Ε.Π., κ. Βέης, δεν διαμαρτυρόταν τότε που τακτοποιούνταν οι προ του 2004 συμβασιούχοι όμηροι με τη συγκεκριμένη μοριοδότηση; Πού ήταν ο κ. Παναγόπουλος, πρόεδρος της Γ.Σ.Ε.Ε., να υπερασπιστεί την ισονομία και την αξιοκρατία, όταν άνθρωποι οι οποίοι εργάστηκαν από το 1990 κι έπειτα με συμβάσεις αξιοποιούσαν την προσαύξηση που τους έδινε ο ίδιος Νόμος τον οποίο τώρα απαιτεί να καταργήσουν και εναντιώνεται σε ανθρώπους τους οποίους ο ίδιος ως Πρόεδρος τον εργαζομένων, όφειλε να ματώσει για να αναγνωριστούν τα δικαιώματά τους; Κύριε Παναγόπουλε, πολύ φοβάμαι ότι, είτε έχετε μείνει προσκολημένος σε ξεπερασμένες ιδεολογίες και πολιτικές, οι οποίες μάλιστα υπονομεύουν τα συμφέροντα και το δίκιο των εργαζομένων, τους οποίους εκπροσωπείτε, είτε είστε όμηρος ανθρώπων με συγκεκριμένο κομματικό χρώμα και παίζετε άχαρα και ατυχώς - τον ρόλο του προστάτη και του υπερασπιστή του δικαίου. Ευτυχώς οι πολίτες έχουν προσπεράσει τέτοιου είδους ξεπερασμένες νοοτροπίες, η οποίες αν μη τη άλλο έχουν φέρει την χώρα σε αυτή την κατάσταση και επιζητούν λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν.

Χαιρετίζουμε λοιπόν την δήλωση του Υπουργού Εργασίας ο οποίος είπε ότι «υπάρχουν κάποιοι (stagers) που έχουν περάσει το 24μηνο και είναι στο Δημόσιο. Αυτούς δεν μπορείς να τους διώξεις». Επίσης είπε «Κατ ουσίαν απασχολούνται πλήρως και καλύπτουν οργανικές θέσεις και δημιουργούν φαινόμενα νέων συμβασιούχων (ομήρων), εμείς αυτό δεν το θέλουμε». Με τις απόψεις αυτές άλλωστε συμφωνεί τόσο ο κ. Δημήτρης Περπατάρης (εργατολόγος δικηγόρος) όσο και ο κ. Αλέξης Μητρόπουλους (επίκουρος καθηγητής εργατικού δικαίου), ο οποίος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει δίκαιη πολιτική λύση για αυτούς που έχουν συμπληρώσει 24 μήνες προϋπηρεσία και άνω, ώστε να μην ξοδεύονται, σε δύσκολους οικονομικά καιρούς, σε δικαστήρια, υπονοώντας ότι ούτως ή άλλως θα δικαιωθούν είτε στα ελληνικά δικαστήρια, είτε στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Ομολογούμε ότι μας εξέπληξε ευχάριστα η ταχύτατη ανταπόκρισή του Υπουργού Εργασίας κ. Λοβέρδου, σε ένα μείζον πρόβλημα το οποίο έχει καθηλώσει χιλιάδες νέους ανθρώπους, οι οποίοι κινδυνεύουν με κοινωνικό-οικονομικό αφανισμό και ευελπιστούμε ότι θα δωθεί άμεσα δίκαιη και οριστική λύση, αφήνοντας πίσω «κακές» και ξεπερασμένες νοοτροπίες και πρακτικές που υπονομεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, την ανάπτυξη και την ίδια την «ελπίδα» που ολόκληρος ο ελληνικός λαός πρόσφατα απέκτησε ξανά...

Ανασφάλιστος Εργαζόμενος με το Πρόγραμμα STAGE στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

8 σχόλια:

  1. καλή η νομολογία της μοριοδότησης εμπειρίας των stage δεν μας είπες όμως για τη νομιμότητα της προκύρηξης. όπως βλέπεις επιμένω να μάθω. ποια ήταν πότε βγήκε, πόσες θέσεις,τι προσόντα, που δημοσιεύθηκε, και με ποια κριτήρια επιλέχθηκες
    μπαλατσουκας γιαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σοβαρότατη η ερώτηση σου Γιάννη.

    Συλλέγω πληροφορίες για το θέμα εδώ και μερικές μέρες και σύντομα θα επανέλθω με ξεχωριστή δημοσίευση που δεν θα κρύβει τίποτα και για κανέναν.

    Για αρχή θα αναφέρω πως η σύμβαση υπογράφεται από δύο, (τον συμβασιούχο και τον δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα). Αν για κάποιο λόγο ο υποψήφιος συμβασιούχος δεν εκπληρώνει τις προϋποθέσεις είναι δουλειά του φορέα να το γνωρίζει και να τον απορρίψει.

    Η αξιοκρατία και η διαφάνεια είναι χρέος του δημόσιου φορέα και όχι του συμβασιούχου. Ο εκάστοτε συμβασιούχος δεν μπορεί να γνωρίζει τα νομικά θέματα ούτε και τα προσόντα των υπόλοιπων υποψηφίων. Επομένως θα ήταν λάθος από μεριάς μου να επιρρίψω ευθύνες σε άνεργους ανθρώπους που το μόνο τους λάθος ήταν πως «δέχθηκαν την δουλειά» χωρίς να ρωτήσουν λεπτομέρειες.

    Το Blog θα καλύψει όλα τα νομικά θέματα μέσα στην εβδομάδα και θα παραμείνει μόνο στο πολιτικό σκέλος (όπου και υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες).

    Οτιδήποτε πέσει στην αντίληψή σου ενημέρωσέ με και θα το δημοσιεύσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιάννη σαφής η ερώτηση που κάνεις και καταλαβαίνω που αποσκόπει, απάντησε μου στο εξης: 1) Θεωρείς το ΑΣΕΠ αξιοκρατικό ή γεμάτο παραθυράκια?
    2) Θεωρείς τα παιδία των stage βύσματα?
    3) Αν ήσουν εσύ στην θέση αυτή πως θα αντιδρούσες?
    4) Θεωρείς οτι τα παιδία των stage είναι...γαλάζια παιδια?
    Σου απαντώ εγώ: 1) Έχω κανει άπειρες αιτήσεις στο ΑΣΕΠ και έχω δει μόρια να μην μου αναγνωρίζονται,έχω δει 5ους ξαφνικά να γίνονται 1οι, 1οι να γίνονται επιλαχόντες άρα μην μιλάμε για ΑΣΕΠ.Είναι μια βολίκη δικαιολογία της αξιοκρατείας των πολιτικών.
    2) Ξέρεις πολλά βύσματα που να αμοίβονται με 500€,ανασφάλιστα και δουλεύοντας πολλές φορές την δουλεία 3 μονίμων? Αν ναι λάθος εντύπωση έχεις επί του θέματος.Όσο αφόρα την 3η & 4η ερώτηση την αφήνω σε εσένα, πιστεύω ότι έχεις την εντιμότητα να κρίνεις σωστά.
    Τώρα για την νομιμότητα των προκυρήξεων έχουν δημοσιευτεί σε ΦΕΚ με αριθμούς πρωτοκόλλου, κάνε μια αναζήτηση εκεί.
    Δικαίωμα στην εργασία έχουμε όλοι,συμφωνώ ότι τα stage ήταν μια πληγή αλλά πως επουλώνεις μια πληγή,ανοιγεις μεγαλύτερη ή βρίσκεις μια λογική λύση για όλους? Και για να μαθαίνεις ιστορία το 1997 όταν είχαμε και πάλι στρατιές συμβασιούχων η τότε κυβέρνηση εμπνεύστηκε των θεσμό των stage
    και στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο τομέα.Το νόμο 2738/1999 & 2839/2000 που νομιμοποιούσε συμβασιούχως με καθεστώς stage και προυπηρεσία 16 μηνών τους γνωρίζεις? Όταν ανέλαβε ο playstasion το πρόβλημα αυτο διογκώθηκε παρα πολύ γιάυτο άλλωστε βρίσκονται σήμερα με πάνω από 5 χρόνια.Δεν κάνουμε πόλεμο στην κυβέρνηση άλλωστε πολλοί από εμάς ΠΑΣΟΚ ψήφισαν γιατί πίστευαν σε μια αξιοκρατική και αξιοπρεπείς λυση στο προβλημά μας. Απλα τα δικαιώματα μας προσπαθούμε να διαφυλάξουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επειδή τυχγάνει να είμαι αυτός που έγραψε την επιστολή θα ήθελα να παρακαλέσω τους συμμετέχοντες του blog πρώτα να ψάξουν και μετά να κρίνουν. Λογικό είναι να μην γνωρίζετε δεν είναι όμως δίκαιο να κατακρίνετε ανθρώπους οι οποίοι ξεκίνησαν με ένα 12 πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και καταλήγουν να εργάζονται κανονικά για πάνω από 3 χρόνια. Το πρόγραμμα στο ΥΠ. Πολιτισμου ξεκίνησε τον Απρίλιο 2007 και η Απόφαση βγήκε από τον Ιουλιο 2006 η οποία μάλιστα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. Ρίξτε μια ματιά παρακάτω και θα πάρετε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα του φίλου μας για το ποια ήταν η προκήρυξη, πότε βγήκε, πόσες θέσεις,τι προσόντα, που δημοσιεύθηκε, και με ποια κριτήρια επιλέχθηκες...

    www.info3kps.gr/articleimages/kps_1163_2.doc


    http://www.prosonolotahos.gr/default.asp?pid=7&lang=1&pageID=76&pttl=2&pcatID=2

    Σας πληροφορώ ότι όλοι όσοι εργάζονται είναι πτυχιούχοι είτε ΔΕ είτε ΠΕ και σίγουρα αντί να κάνουν μαθητεία ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ. Γιατί να τα βάζουμε με τους εργαζομένους επειδή το θέλουν τα πολιτικά συμφέροντα και τα ΜΜΕ?

    Σκεφτείτε το λίγο...

    Ευχαριστώ για το χρόνο σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε φίλε σε καλωσορίζω στο Καρδίτσα Blog και σε ευχαριστώ για τον δικό σου χρόνο αλλά και την κατατοπιστικότατη παρέμβαση.

    «Γιατί να τα βάζουμε με τους εργαζομένους επειδή το θέλουν τα πολιτικά συμφέροντα και τα ΜΜΕ?»

    Είναι ίσως ένα ερώτημα που θα έπρεπε όλοι να ρωτάμε, δυστυχώς όμως δεν γίνεται έτσι.

    Με 10 μονάδες διαφορά από την αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ έχει όλη την Ελλάδα μαζί του για δραστικές αλλαγές. Αντί όμως να κυνηγήσουν τους υπαίτιους χαρτογιακάδες, χτυπάνε τον εργαζόμενο που στην ανάγκη δέχθηκε ότι δουλειά βρέθηκε μπροστά του (δεν αμφιβάλει κανένας ότι αν υπήρχαν δουλειές με 1500 ευρώ το μήνα δεν θα υπήρχαν καν συμβασιούχοι).

    Με περίσσιο θράσος τσουβάλιασαν μερικές χιλιάδες κόσμο ως «γαλάζια παιδιά» ενώ αραιά και που θα τους ακούσουμε να λένε πως τα Stage είναι «λάθος και παρανομία».

    Λάθος τόσα χρόνια με τόσες χιλιάδες κόσμο;

    Πρόσφατα προσπάθησαν να κατηγορήσουν τους Stagers ως ιδιαίτερα υπεύθυνους για το Δημόσιο Έλλειμμα αφήνοντας στο απυροβόλητο κρατικοδίαιτους μεγαλοκαρχαρίες και φοροφυγάδες. Στο κάτω κάτω τα 500 ευρώ των Stagers δεν έμεναν στην τσέπη αλλά φεύγανε κατευθείαν στην Ελληνική αγορά μιας που με αυτά τα λεφτά ο κόσμος πλήρωνε το κινητό του, τους καφέδες, τα ρούχα του, τις διακοπές του…

    Κι έτσι φτάσαμε, άνθρωποι που εργάστηκαν σκληρά και αξιοπρεπέστατα με 500 ευρώ το μήνα, επίσημα στοχοποιήθηκαν – στιγματίστηκαν και τώρα διώχνονται σαν σκυλιά και ανεπανόρθωτα ντροπιασμένοι.

    Ενδεικτικά να αναφέρω στους αναγνώστες πως οι Stagers με 4000+ εισόδημα τον χρόνο είναι από τους πρώτους που θα έπρεπε να πάρουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αντί αυτού ήταν οι πρώτοι που βγήκαν εκτός.

    Έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα είναι καλύτερο κάποιος να καθόταν στην ανεργία 3 ή 4 χρόνια παρά να δούλευε με Stage (!)

    Ούτε πολιτική δίωξη να είχαμε! (εφόσον μιλάνε για «γαλάζια παιδιά» με βάζουν στον πειρασμό να το σκεφτώ κι αυτό)

    Σαν χθες (17 Νοεμβρίου) όλοι μίλησαν για γιορτές και αγώνες της δημοκρατίας, ποιο το νόημα όμως θα πω εγώ όταν γίνονται τέτοια πράγματα σήμερα!

    Ως ο μοναδικός 3μηνος Stager μέλος Συντονιστικής Επιτροπής σε ολόκληρη την Θεσσαλία δεν παλεύω για να μονιμοποιηθώ.

    Παλεύω γιατί ο αγώνας ο δικός σας ΠΡΕΠΕΙ να είναι νικηφόρος. Μόνο έτσι θα εκλείψει το φαινόμενο των ελαστικών μορφών εργασίας και μόνο έτσι θα υπάρχει καλύτερο μέλλον και για εμάς τους νεότερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλυτερο μέλλον για "εμάς" τους νέους? Με τους "άλλους" νέους που δεν έχουν προσβάση σε πολιτικά γραφεία και..."υψηλές" γνωριμίες τι θα γινει? Το δικό τους μέλλον μάλλον δεν έχει ιδιαίτερη σημασια έτσι δεν είναι? Αφού πρώτα πήγατε και παρακαλέσατε για μια θέση stage, γνωρίζοντας εκ των προτέρων μισθό, εργασιακά δικαιώματα κλπ, τώρα στρέφεστε κατά των ευεργετών σας. Δεν ευθύνετε κανένας πολιτικός για την δική σας επιλογή να αράξετε πάνω στα 400 ή 500 σίγουρα ευρώ του δημοσίου παρά να πάτε και να δουλέψετε όπως κάποια άλλα "κορόϊδα" στον ιδιωτικό τομέα. Πέρνετε ότι σας αξίζει και δεν έχετε κανεναν λόγο για διαμαρτυρίες και παράπονα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σταματήστε επιτέλους την καραμέλα περί πολιτικών γραφείων και βύσματος για να μπεις σε καθεστώς εκμετάλλευσης stage. Σε πληροφορώ ότι μόλις το 50% των θέσεων για απότκτηση εργασιακής εμπειρίας καλύφθηκε. Οι υπόλοιπες δεν καλύφθηκαν ούτε με τις επαναπροκηρύξεις των προγραμμάτων. Οπότε μην λέτε ότι σας βάζουν στα στόματα οι πολιτικοί, οι οποίοι αντί να υπηρετούν της αξίες που προάγουν την ανθρώπινη ύπαρξη, ενεργούν με τέτοιους τρόπους ώστε υποβαθμίζεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όσο για τη νομιμότητα των συμβάσεων για την οποία αναρωτιέται "σοκαρισμένος" ο Μπαλατσούκας Ιωάννης, τον παραπέμπω στις δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας ο οποίος παραδέχεται ότι ΟΛΕΣ οι συμβάσεις είναι νόμιμες και ότι θα πληρωθούν.
    Μια συγνώμη βέβαια ξέχασε να πει ο Υπουργός, όχι ως πολιτικός, αλλά ως επιστήμονας γιατί και ο ίδιος συνέβαλε στα ψεύδη τα οποία διατυπώθηκαν και ξέχασε επίσης να ζητήσει την παραίτηση του Παναγώπουλου, προέδρου της ΓΣΕΕ.
    Που είναι ο εισαγγελέας επιτέλους να τους βάλει φυλακή? Όλα μα ΟΛΑ όσα έχω δημοσιεύεσει κατα καιρούς αποτελούν γεγονότα και αλήθειες τα οποία μαρτυρούν τους δράστες των εγκλημάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή